Paradontologie Cluj
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 20% dintre adultii cu varsta intre 35-45 de ani sufera de o afectiune parodontala, care este una dintre cele mai importante cauze ale pierderii dintilor. Parodontologia este o ramura a medicinii dentare specializata in diagnosticarea si tratarea bolilor ce afecteaza gingia si tesuturile de sustinere ale dintelui.
Gingivita reprezinta primul stadiu de afectare a tesuturilor parodontale si se manifesta prin marirea in volum a gingiilor, sangerare, modificarea culorii in rosu-violaceu. Spre deosebire de parodontita care presupune si pierdere osoasa, gingivita este un stadiu reversibil si se vindeca dupa o igienizare profesionala.
Lasata netratata aceasta poate evolua spre diferite stadii de afectare parodontala si duce la pierderea treptata a dintilor.
Cum prevenim bolile parodontale?
Parodontopatiile au ca principal factor etiologic placa microbiana, asadar preventia acestor boli reprezinta o lupta continua cu biofilmul bacterian ce se formeaza pe suprafetele dentare. In acest sens, va recomandam sa respectati controale stomatologice bi-anuale si ori de cate ori este necesar, igienizarile profesionale in cabinet, acestea incluzand detartraj, periaj dentar si air-flow.
Tratamentul bolii parodontale
Tratamentul bolii parodontale este oferit pe baza unor investigatii clinice si radiologice si a unui diagnostic corect oferit de catre medicii nostri specialisti. In reusita tratamentului, cooperarea pacientului este esentiala. Acesta trebuie sa inteleaga necesitatea vizitelor regulate la medicul stomatolog (cel putin o data la 6 luni), pentru detrartraj si chiuretaj subgingival. De asemenea, pot fi necesare aplicatii locale de substante medicamentoase antiinflamatoare, antimicrobiene sau
administrarea de antibiotice pe cale orala.