Endodontie Cluj

Endodontia este o specialitate a stomatologiei care se ocupa cu tratamentul canalului radicular si reprezinta baza stomatologiei, deoarece durata de viata a dintelui depinde in primul rand de corectitudinea acestui tratament.

Tratamentul de canal consta in indepartarea tesutului vascular nervos (a “nervului”) din canalele radacinilor, urmat apoi de curatarea, largirea si sterilizarea acestora si apoi de obturarea lor. Obturatia de canal reprezinta ultima etapa a tratamentului endodontic si consta in sigilarea radacinilor cu materiale speciale, care previn infectiile.

Semnele imbolnavirii pulpei dentare:

-durere (spontana, pulsatila) de diferite intensitati care se extinde sau nu la zonele învecinate maxilarului

-sensibilitate prelungita la rece, cald sau dulce

-durere la muscatura

-modificarea culorii dintelui

-durere inexplicabila a unui dinte tratat in trecut

Cauzele imbolnavirii pulpei dentare:

Infectiile pulpare apar, cel mai frecvent, din cauza cariilor profunde,tratamente repetate, traumatisme, toate acestea pot duce la inflamarea pulpei (pulpita) sau la moartea acesteia (gangrena).

De ce ar trebui sa urmez un tratament endodontic?Pentru a preveni extractia!

In ultimii ani, perfectionarea metodelor de tratament endodontic a condus la reducerea numarului de dinti extrasi. Din ce in ce mai multi dinti distrusi sau infectati sunt astazi pastrati pe arcada, datorita performantelor obtinute de tratamentele de canal.

Etapele unui tratament de canal (endodontic)

-izolarea dintelui cu diga (folie de latex de unica folosinta)

-indepartarea cariei si a obturatiilor vechi, urmata de deschiderea camerei pulpare pentru a avea acces la canalele radiculare

-permealizarea canalelor radiculare, stabilirea lungimii de lucru si indepartarea tesuturilor afectate, precum si a bacteriilor

-curatarea canalelor si largirea acestora cu instrumente speciale, precum si dezinfectarea lor cu substante chimice

-obturatia de canal, adica umplerea acestuia tridimensional cu un material biocompatibil, care asigura o sigilare perfecta si previne infectarea.

-reconstituirea prin inchiderea caii de acces a dintelui. In functie de distructia coronara, poate fi necesara si armarea reconstituirii cu un dispozitiv cimentat in canalul radicular.

O sedinta de tratament poate dura intre 1½ – 2 ore . In functie de complexitatea cazului ,pot fi necesare una sau mai multe sedinte.

Realizarea etapei finale de obturatie a canalelor, impreuna cu o igiena orala corespunzatoare a pacientului vor asigura un tratament de succes.

Ma va durea?

Toate tratamentele se efectueaza sub anestezie locala. Dupa tratament, este posibila si normala aparitia unei sensibilitati moderate, care poate dura pana la cateva zile. Pentru ameliorarea simptomelor dureroase, se pot administra antiinflamatoare

Ultimile noutati in domeniul tratamentelor de canal

Cel mai modern aparat care vine in sprijinul medicului endodont este microscopul dentar. Sub microscop se pot realiza tratamente la care acum cativa ani nici nu indrazneam sa ne gandim:

– identificarea canalelor suplimentare

-indepartarea acelor rupte

– localizarea si sigilarea perforatiilor radiculare sunt numai cateva din manoperele care sunt posibile doar sub microscopul dentar .

Pentru a ne asigura de reusita tratamentului endodontic, radiologia digitala de control realizata dupa tratament va fi nu doar necesara ci si foarte utila. Astfel vom realiza radiografii ale dintelui inainte si dupa tratament, dupa caz, acest lucru, combinat cu doza minima de iradiere datorita folosirii aparaturii performante digitale, vor asigura reusita si salvarea dintelui, caci in final, nimic nu este mai bun decat un dinte natural, sanatos.

 

FA PRIMUL PAS CATRE UN ZAMBET MAI SANATOS !

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.